Det extremt omdiskuterade och kritiserade lagförslaget SOPA, tillsammans med PIPA, som var på vippen att röstas igenom i USA har nu förkastats, skriver IDG. Efter väldiga protester säger även förespråkarna att lagförslaget är dött.
SOPA, Stop Online Piracy Act, hade om det klubbats igenom kunnat få väldiga konsekvenser på nätet. Om lagförslaget gick igenom hade upphovsrättsindustrin bland annat fått tillstånd att blockera sajter som misstänkts länka till upphovsrättsskyddat material.
I jakten på terrorister och piratkopierare är allting tillåtet. Det är därför vi om och om igen får se de mest absurda lagförslag. Att ett lagförslag som SOPA ens kommer upp i senaten i USA är rätt skrämmande.
Problemet är som alltid att förespråkarna inte har någon förståelse för hur Internet fungerar och hur viktigt det faktiskt är. Med hjälp av tillräckligt skickliga lobbyister, som viftar med påhittade siffror om potentiella förluster för underhållningsindustrin, går det uppenbarligen att övertyga vilken politiker som helst.
Harry Reid, en demokrat från Nevada, försökte klubba igenom lagen, skriver IDG, men fick protester från fler än 30 senatorer. Ett stort bakomliggande skäl är de högljudda protester som skett både på Internet och utanför. Wikipedia, tillsammans med över 50000 andra sajter, släckte i fredags ner sina webbplatser och ersatte med en varning för SOPA.
På nätet hade protesterna 13 miljoner deltagare och mer än sju miljoner skrev på protestlistor. Tre miljoner e-brev med protester skickades till kongressen. SOPA satte därmed rekord som den största onlineprotesten i USA:s historia.
Källa: IDG